Yatak Böcekleri Türleri ve Özellikleri

Yatak böcekleri, gizlenme yetenekleriyle dikkat çeken ve özellikle gece aktif olan zararlılardır. Yatak ve çevresinde sıkça görülen bu böcekler, kan emerek beslenirler ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilirler. Temizlik ve düzenli kontrol, önlem almak için önemlidir.
Yatak Böcekleri Türleri ve Özellikleri
08 Eylül 2024

Yatak Böcekleri


Yatak böceklerinin diğer adı tahta kurusudur ve bu böcekler yatak kenarlarında ancak yetişkin hale gelince gözle görülebilirler. Yatak böcekleri çıplak gözle kolaylıkla görünüp tespit edilen canlılardan değildir. Saklanmayı ve kendilerini gizlemeyi son derece iyi bilirler ve hiç beklemediğiniz bir anda saldırıya geçerler. Sürekli seyahat ediyorsanız ve otellerde kalıyorsanız er geç yatak böceği ile tanışma fırsatı elde edersiniz. Güney Asya ülkelerinin yatak böcekleri konusundaki ünleri dillere destandır.

Yatak Böceği Nedir ve Özellikleri Nelerdir?


Yatak böcekleri 4-5 mm boyunda, düz gövdeli kırmızımsı kahverengi renkli, oval şekli olan böceklerdir. Kan emdikten sonra daha da şişerek kırmızı renk alırlar. Beslenme şekilleri sadece kandır. Hiç beslenmeden bir buçuk yıl hayatta kalabilirler. Soğuk hava koşulları da yatak böceklerini etkilemez. Özellikle geceleri aktif hale geçerler. Yataklar başta olmak üzere çarşaflar, süpürgelikler, priz boşlukları, resim çerçeveleri doğal yaşam alanlarıdır.

Şayet otellerde sık olarak konaklıyorsanız, ilk bakacağınız yer yatağın alt kısmı olsun. Yatak böcekleri gece hayatını severler, ışıklar kapanır kapanmaz harekete geçerler. Yatak böceklerini yakalamanız için en iyi fırsat karanlıkta ışığı açtığınız andaki birkaç saniyedir. Yani elinizi çabuk tutmanız gerekir.

Yatağın altını kaldırıp baktığınızda, ufak siyah ve kahverengi lekeler görüyorsanız, kesin yatak böceği var anlamına gelir. Genellikle yatak etiketlerinin bulunduğu yer yuvalandıkları yerdir. Yataktaki lekeler kan izlerinden kaynaklanır.

Dişi yatak böcekleri bir günde 1-5 arası olmak üzere hayatları boyunca 200-500 yumurta yumurtlarlar. Ilık bir ortamda yeterince beslenebilirler ise 1 sene kadar yaşarlar. Tahta kurularını yani yatak böceklerini gözlemleyerek varlıklarını anlayabildiğiniz gibi, deri döktüklerinden dolayı etrafta kabuk parçaları da bulabilirsiniz. Beslenmelerini tamamladıktan sonra yuvalarına geri dönerler. Dışkılarını ise yuvalarında siyah ya da kahverengi bir renkte bırakırlar. Kanatları olmayan yatak böcekleri insanlardan ve hayvanlardan beslenirler. Kendilerine özgü çirkin bir kokuları vardır.

Yatak Böcekleri

nin Isırıkları ve Önlemler

Yatak böcekleri ısırdıkları yerde kırmızı ve kaşıntılı bir iz bırakırlar. Bazen kaşıntıdan dolayı kanamalar oluşur. Yatak böcekleri özellikle kuş yuvalarının ve çatı katlarının bulunduğu evlerde çok daha fazla görülür. Deneyimli bir ilaç firmasını devreye sokmadan yatak böceklerinden kurtulmak neredeyse imkânsızdır. Çanta, cüzdan benzeri kişisel eşyalarınızı kesinlikle yerlere bırakmamalısınız. Çünkü yatak böcekleri sizin üstünüzde bile saklanarak başka bir yere hemen yerleşirler. Bilmediğiniz bir yerde ya da otelde kalmak zorunda olduğunuzda bavulunuzu yatak kenarına koymamaya özen gösterin ve seyahatten döner dönmez ilk işiniz bavulunuzu boşaltıp eşyalarınızı dezenfekte etmek olsun. Yatak böceğinin temiz olmakla pek bir alakası yoktur. Çünkü yaşadıkları yerden kolayca başka bir yere geçiş yapabilirler. Gittiğiniz yerlerde DEET oranı yüksek ürünlerle korunmanız mümkün. Yatak böcekleri ısırdıkları yerde 3 hizalı ısırık izi bırakırlar ve bunların dayanamadığı tek şey kaynar derecedeki sıcak sudur. Yatak böceklerine karşı en büyük savunma eşyaların 50 derece ve üzeri su ile yıkanmasıdır.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Yatak böceklerinden korunmak için bazı ek tedbirler almanız da mümkündür:

  • Yatak ve çevresini düzenli olarak kontrol edin.
  • Yatak ve mobilyaları düzenli olarak süpürün ve temizleyin.
  • Yatak böceklerini tespit etmek için özel olarak üretilmiş tuzaklar kullanabilirsiniz.
  • Yatak böceklerine karşı etkili kimyasal ilaçlar kullanın.

Yatak böcekleri ile mücadele etmek zor olabilir, ancak doğru bilgi ve araçlarla bu problemi çözmek mümkündür. Düzenli kontrol ve temizlik, yatak böceklerinin yayılmasını önlemede en etkili yöntemlerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru

Deha

12 Temmuz 2024 Cuma

Gerçekten yatak böcekleri otellerde bu kadar yaygın mı? Seyahat ederken sürekli bu böceklerin varlığından endişe etmem mi gerekiyor? Ayrıca, bavulumu yere koymamam gerektiğini söylüyor, peki ya başka nereye koyabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Deha,

Evet, maalesef yatak böcekleri otellerde yaygın olabilen bir sorun. Seyahat ederken bu konuda dikkatli olman iyi bir fikir. Bavulunu yere koymamak önemli, çünkü böcekler yere bırakılan eşyalara kolayca geçebilir. Bavulunu yatak üzerine veya dolap içine koyabilirsin. Ayrıca, bavul sehpası kullanmak da iyi bir çözüm olabilir. Bu şekilde, böceklerin bavuluna geçme riskini azaltmış olursun. Dikkatli seyahat edip konaklama yerlerini özenle seçmek de bu konuda yardımcı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Böcek Sokması Belirtileri ve Tedavisi
Böcek Sokması Belirtileri ve Tedavisi
Ateş Böceği Türleri ve Özellikleri
Ateş Böceği Türleri ve Özellikleri
Tahta Kurdu Böceği ile Nasıl Mücadele Edilir?
Tahta Kurdu Böceği ile Nasıl Mücadele Edilir?
Gümüş Böceği Türleri ve Özellikleri
Gümüş Böceği Türleri ve Özellikleri
Kanatlı Karınca Türleri ve Özellikleri
Kanatlı Karınca Türleri ve Özellikleri
Güncel
Su Böceği Türleri ve Özellikleri
Su Böceği Türleri ve Özellikleri
Güncel
Dal Böceği Türleri ve Özellikleri
Dal Böceği Türleri ve Özellikleri
Danaburnu Böceği Türleri ve Özellikleri
Danaburnu Böceği Türleri ve Özellikleri
Çam Kese Böceği Türleri ve Özellikleri
Çam Kese Böceği Türleri ve Özellikleri
Sarı Böceklerden Korunma Yöntemi
Sarı Böceklerden Korunma Yöntemi
Dozdoz Böceği Üremesi
Dozdoz Böceği Üremesi
Böcek Türleri Nelerdir?
Böcek Türleri Nelerdir?
Kanatlı Böcekler Türleri ve Özellikleri
Kanatlı Böcekler Türleri ve Özellikleri