Rutubet Böceği Türleri ve Özellikleri

Rutubet böceği, evlerde sıkça karşılaşılan ve rahatsızlık veren bir haşere türüdür. Nemli ve karanlık alanları tercih eden bu böcekler, gıda ve diğer organik maddelerle beslenir. Evde varlıklarını önlemek için düzenli havalandırma ve temizlik yapılması önemlidir.
Rutubet Böceği Türleri ve Özellikleri
21 Eylül 2024

Rutubet Böceği


Rutubet böcekleri, ev ortamında sıklıkla karşılaşılan ve rahatsızlık veren böcek türleri arasında yer alır. Rutubet böceğinin boyu, kuyruğu ile birlikte 2-3 cm arasında değişir. Renkleri kahverengi, bronz veya parlak gümüş olabilir. En yaygın olarak parlak gümüş renkte oldukları için "gümüşçün" ismiyle de anılırlar. Bu böceklerin vücutları pullarla örtülüdür, kanatsız ve yassı bir yapıya sahiptirler. Nemli ve pis yerleri tercih ederler ve bu ortamlarda yaşarlar. Ayrıca nem böceği, gümüşçük ve duvar böceği gibi isimler de alırlar.

Rutubet Böceğinin Yaşam Alanları


Latince "Lepisma saccharina" ismiyle bilinen bu böcekler, şeker dökülen yerler, eski tahta parçaları ve deri döküntüleri ile beslenirler. Evde bulunan açık yiyecekler, kağıtlar vb. en sevdikleri yiyecek grupları arasındadır. Evrak ve arşiv bölümlerinin korkulu rüyasıdır. Evin taban döşemesi, duvar kağıtları arkası, banyo ve tuvalet eşikleri, pis su gider yerleri yakınları, fayans ve zemin boşlukları, kullanılmayan tesisat boruları ve kazan daireleri en sevdikleri yerlerdir. Açlığa ve susuzluğa oldukça dayanıklıdırlar. Baş kısmında iki anten bulunur ve yönlerini bu antenler ile tayin ederler. Sürekli karanlık yerlerde yaşadıkları için görme sistemleri tam gelişmemiştir. Gündüz ışıklı ortamlarda veya gece ışığın olduğu yerlerde tam olarak yönlerini bulamazlar. Işıksız ortamda biraz daha iyi görürler. Bu böcekler bulundukları yerlerden çıkarak üzerlerindeki mikrop ve bakteriler ile evin her yerinde gezebilirler. Bu durum, üzerlerindeki mikropların yiyeceklere ve evin diğer bölümlerine yayılmasına neden olur. Bu nedenle kesinlikle evden uzaklaştırılmalıdırlar. Bunun için en etkili yöntem ilaçlamadır.

Rutubet Böceği ile Nasıl Mücadele Edilmeli?


Rutubet böceğinden kurtulmak için çeşitli kaynaklarda belirtilen basit yöntemler genellikle etkisizdir ve zaman kaybına neden olabilir. Kaynaklarda belirtilen yöntemler arasında yapışkan tuzak kullanmak, bazı bitki ve otlardan yararlanmak veya böceklerin olası yerlerindeki çatlakları kapatmak gibi yöntemler bulunur. Ancak bu yöntemler, zamanınızı ve sağlığınızı riske atmaktan başka bir işe yaramaz. En etkili ve kesin çözüm, aşağıda belirtilen üründür.

Önerilen İlaç: Bayer K-Othrine SC 50

Bayer K-Othrine SC 50, rutubet böceği ilacıdır. İlaç, koyu sıvı formunda olup, 50 ml şişelerde bulunur. Etken maddesi Deltamethrin'dir. Halk sağlığı açısından olumlu not almış bu ilaç, kullanıldığı yerde yaklaşık bir yıl kadar etkilidir. Kokusuz ve sıkıldığı yerde leke bırakmayan bu ilaç, kullanıldığında mekanın terk edilmesine gerek yoktur. Bir kutu (50 ml) ilaç, dört beş litrelik suyun içine boşaltılarak karıştırılır. Daha sonra uygun bir ilaç pompası ile özellikle böceğin bulunması muhtemel yerlerden başlayarak evin her tarafı ilaçlanır. Ayrıca bu ilaç bileşiği, karınca, hamam böceği, kalorifer böceği, tahtakurusu, bit, pire, örümcek vb. birçok haşere için de kesin çözümdür.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Rutubet böceklerinin evdeki varlığını önlemek için bazı önlemler almak da önemlidir:

  • Evdeki nem oranını kontrol altında tutmak için düzenli havalandırma yapın.
  • Su sızıntılarını ve nemli alanları onarın.
  • Yiyeceklerinizi kapalı kaplarda saklayın ve dökülen yiyecekleri hemen temizleyin.
  • Eski kağıtlar, kitaplar ve tahta parçalarını düzenli olarak kontrol edin ve nemli ortamlardan uzak tutun.

Bu önlemler, rutubet böceklerinin evde üremesini ve yayılmasını engellemeye yardımcı olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Reşat 09 Mayıs 2024 Perşembe

Denedim, bana mısın demediler. Dalga geçiyorlar resmen artık her yerdeler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Reşat, öyle görünüyor ki zor bir durumla karşı karşıyasın. Seni üzdükleri ve rahatsız ettikleri için üzgünüm. Bu tür durumlarda kendini ifade etmek ve destek almak önemlidir. Belki de güvendiğin bir dostunla ya da bir uzmana danışarak bu süreci daha kolay atlatabilirsin. Unutma, yalnız değilsin ve seninle aynı hisleri paylaşan insanlar mutlaka vardır.

2. Cevap
cevap
Aydan

Bu tür ve diğer tüm haşarelerden kurtulmak icin oncelikle nemin en qza indirilmesi gerekir yani evin surekli olarak havalandirilmasu şarttir. Ozellikle akdeniz bolgesindekilerin daha çok dikkat etmesi gerekir. Ben evimde eczaneden aldigim ve su ile karistirilarak uygulanan bir ilaç kullaniyirum hem kullanimi kolay hemde silmeye gerek yok. Kesin çözümdür.

Çok Okunanlar
Teke Böceği Yaşam Döngüsü
Teke Böceği Yaşam Döngüsü
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Şark Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Şark Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Böcek Çeşitleri Nelerdir?
Böcek Çeşitleri Nelerdir?
Ev Böcekleri Türleri
Ev Böcekleri Türleri
Kırmızı Böcek Yaşam Alanı
Kırmızı Böcek Yaşam Alanı
Uçan Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Uçan Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri