Kene Türleri Özellikleri ve Isırmasının Zararları
25 Temmuz 2024

Kene Türleri Özellikleri ve Isırmasının Zararları

Kene

Kene, geçmiş yıllarda ülkemizde neden olduğu zehirlenme vakaları ile gündeme gelmiş olan, türüne göre çok tehlikeli olabilen bir eklem bacaklıdır. Kenelerin bazı türleri, taşıdıkları hastalıklar nedeniyle insanlarda ciddi ve ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Bunun yanında, bazı kene türleri ise herhangi bir hastalık bulaştırmaz. Kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıklar, hem insanlarda hem de hayvanlarda ölüme neden olabilmektedir. Parazit olarak kabul edilen keneler, hayvanlardan insanlara geçerek hastalık taşımada önemli bir rol oynar.

Keneler, yumurtlama sistemi ile hızla çoğalabilirler. Genellikle hayvanlar aracılığıyla bir yerden başka bir yere taşınırlar. Bu nedenle daha çok kırsal alanlarda görülürler. Özellikle uzun otların bulunduğu, hayvanların bol olduğu yeşil alanlarda çok sayıda kene ile karşılaşmak mümkündür. Ancak yapıları itibariyle oldukça küçük olduklarından onları görmek zor olabilir.

Kenenin Zararları Nelerdir?

Keneler, parazit sınıfında yer alan canlılardır ve insanlarda kan emerek etkilerini gösterirler. Keneler, baş kısımlarını deri altına sokarak kan emerler ve bu kanı vücutlarında depolarlar. Kan emerken, taşıdıkları hastalıkları da insanlara bulaştırabilirler. Bu durum, ölümcül sonuçlara yol açabilecek hastalıkların yayılmasına neden olur. Geçmiş yıllarda birçok ölüm vakası ve detaylı kene taramaları rapor edilmiştir. Sağlık Bakanlığı, kenelerden korunma yöntemleri konusunda çeşitli kampanyalar düzenlemiştir.

Kene Isırması ve Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Kene ısırmasından sonra eğer kene hastalık taşıyorsa, ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilere dikkat edilmezse, kişi hayatını kaybedebilir. Kene ısırması ve hastalık belirtileri şunlardır:
  • Aşırı halsizlik ve baş ağrısı, kene ısırması sonrasında ilk ortaya çıkan belirtilerdendir. Genellikle ısırmadan bir gün sonra bu belirti görülür.
  • Vücudun farklı yerlerinde, özellikle yüz bölgesinde morluklar oluşması. Bu morluklar kısa sürede kol ve bacaklara da yayılabilir.
  • Ara sıra burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi, hastalığın ilerlemiş olduğunu gösterir.
  • Karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezliği nedeniyle ölüm gerçekleşebilir.

Kene Türleri

Kene türleri, iki farklı şekilde sınıflandırılmıştır: sert keneler ve yumuşak keneler. İki tür de benzer özellikler taşısa bile bazı farklılıkları bulunmaktadır.
  1. Sert Keneler: Sert kenelerin dişisi ve erkeği rahatça ayırt edilebilir. Bu kenelerin vücutlarında sert yapılı kanata benzer koruyucular vardır. Dişi olanlarda bu kalkan yarıya kadar açıktır. Sert kenelerin bacaklarının tümünde tüyler bulunur. Ülkemizde oldukça az rastlanan bir kene türüdür.
  2. Yumuşak Keneler: Yumuşak kenelerde dişi ve erkeği ayırt etmek zordur. Sert kenelerdeki gibi koruyucu kalkan bulunmaz ve bacaklarında tüy yoktur. Dışarıdan bakıldığında ağızları görülmeyebilir. Asıl ülkemizde bu kene türleri bulunur.

Kenelerin Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Keneler çok hızlı bir şekilde üreyebilir. Dişi keneler yeteri kadar beslenip sağlıklı olduklarında tek seferde binlerce yumurta bırakabilirler.
  • Keneler, toplamda bir örümcek gibi 8 bacaklıdır. Bu nedenle çok iyi bir şekilde tutunabilirler. Özellikle uzun otlar ve ağaçlar keneler için rahat tırmanma alanlarıdır.
  • Ortalama 4 ile 5 mm büyüklüğündedirler, bu nedenle oldukça küçük bir yapıda oldukları söylenebilir.
  • Çoğu kenede göz bulunmaz. Daha çok sıcaklığa göre hareket ederler. Ancak bazı kene türlerinde göz bulunur.
  • Ön ayakları ile hem dokunurlar hem ısıyı algılarlar hem de koku alırlar. Bu şekilde yön bulma işlemini gerçekleştirirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Helikopter Böceği Türleri ve Özellikleri

Helikopter Böceği Türleri ve Özellikleri

Amerikan Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri

Amerikan Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri

Nem Böcekleri Türleri ve Özellikleri

Nem Böcekleri Türleri ve Özellikleri

Ağaç Böceği Zararları

Ağaç Böceği Zararları

Teke Böceği Yaşam Döngüsü

Teke Böceği Yaşam Döngüsü

Güncel

Böceklerin Özellikleri Nelerdir?

Böceklerin Özellikleri Nelerdir?

Güncel

Toz Böceği Toz Böcekleri Nasıl Beslenir?

Toz Böceği Toz Böcekleri Nasıl Beslenir?