Ağustos Böceği Türleri ve Özellikleri
07 Temmuz 2024

Ağustos Böceği Türleri ve Özellikleri

Ağustos Böceği

Ağustos böceği, böcek türleri arasında Hemiptera takımındaki Cicadidae familyasından olan böceklerin adıdır. Sıcak bölgelerde kendilerine has koro halindeki ötüşleriyle tanınırlar. Değişik türleri bulunmaktadır. Türkiye'nin Ankara bölgesinde Dişbudak Ağustos Böceği türü yaygındır. Latin Amerika ülkelerinde, Malezya, Çin, Burma ve Kongo gibi ülkelerde bu böceklerin besin olarak kullanılması söz konusudur. Yiyecek olarak daha iri boyda olan dişiler tercih edilir. İnsanlara yaklaştıklarında ısıran ağustos böceklerinin bu ısırıkları tehlikeli değildir. Bu böcekler masallara ve çizgi filmlere konu olmuştur ve genellikle tembellikleri ön plana çıkarılmıştır. Böceklerin en bilinen özellikleri ise ötüşleridir.

Ağustos Böceğinin Bilinen Özellikleri

Bu böcekler herkes tarafından ötüşleriyle tanınmaktadır. Genellikle erkek olanları öterler. Neden öttükleri hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte uzmanlar, çiftleşme döneminde erkeklerin dişileri çağırmak için öttüklerini belirtirler. Erkekler karın zarını titreştirerek duyduğumuz vızıltılı sesi çıkarırlar. Çekirgelerin de buna benzer ses çıkarmalarına rağmen, ağustos böcekleri ile aralarında akrabalık yoktur. Bu nedenle çekirge ile ağustos böceği sıklıkla karıştırılır. Ağustos böceklerinin zara benzer saydam olan iki çift kanadı vardır. Bu yüzden gece kelebeklerine benzerler.

Ağustos böceği masallarda, hikayelerde her zaman tembelliğiyle ön plana çıkarılmıştır. Bu yüzden halk arasında tembel oldukları düşünülür. Ancak hikayelerde anlatılan aslında yeşil çekirgedir. Ağustos böceklerinin yaşam süresi birkaç hafta sürer ve genellikle ağustos ayında aktif olduklarından bu isimle anılırlar.

Dünya üzerinde yaklaşık 2000 kadar türü bulunan ağustos böcekleri, böcek türleri açısından oldukça çeşitlidir. Dişi böcekler, ağaçlardaki ince dallara açtıkları küçük yarıklara yumurtalarını bırakır. Kırılan yumurtalardan çıkan yavrular toprağa düşerek gömülür. Toprak altında ağaç köklerinin öz suyunu emerek yıllarca yaşam sürebilirler. Bu süre bazı türler için 17 yıla kadar çıkabilir.

Ağustos böceğinin toprağın altında uzun süre yaşama özelliği vardır. Ancak burada bulunurken kanatları olmaz. Kanatlanma süreci aniden gerçekleşir. Kanatlanmadan sonra binlerce böcek yeryüzüne çıkar. Ancak yeryüzünde yaşam süreleri sadece birkaç haftadır. Bu yüzden ağustos böceklerinin asıl yaşamı toprak altında geçer. Kanatlandıklarında yeryüzüne çıktıklarında, diğer hayvanlar için yem haline gelirler. Bu süreçte ise koro halinde öterler.

Ağustos böcekleri tüm gün ötebilirler. Ötmeleri sırasında yemek de yiyebilirler çünkü ötüşleri ağızdan olmaz. Erkeklerin yan taraflarında ve kuyrukta ses çıkarabilme organı bulunur. Bu organ, bir davula benzer. Kaslarını hareket ettirerek titreşme yaratırlar ve bu organla vızıltı sesini çıkarabilirler.

Ağustos Böceğinin Ekolojik ve Kültürel Önemi

Ağustos böcekleri, ekosistemde önemli bir rol oynar. Toprak altında geçirdikleri uzun yıllar boyunca toprak yapısını ve bitki köklerini etkilerler. Ayrıca, yeryüzüne çıktıklarında birçok hayvan için besin kaynağı olurlar, bu da ekosistemin dengesini sağlar. Kültürel olarak, ağustos böcekleri birçok efsane, masal ve sanatsal eserde yer almışlardır. Özellikle, çalışkan karınca ve tembel ağustos böceği hikayesi, çalışma ve tembellik kavramlarını sembolize eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Siyah Böcek ile Mücadele

Siyah Böcek ile Mücadele

Kanatlı Karınca Türleri ve Özellikleri

Kanatlı Karınca Türleri ve Özellikleri

Nem Böcekleri Türleri ve Özellikleri

Nem Böcekleri Türleri ve Özellikleri

Süne Böceği Türleri ve Özellikleri

Süne Böceği Türleri ve Özellikleri

Sarıkız Böceği Türleri ve Özellikleri

Sarıkız Böceği Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tahtakurusu Isırığı ve Mücadele

Tahtakurusu Isırığı ve Mücadele

Güncel

Toz Böceği Toz Böcekleri Nasıl Beslenir?

Toz Böceği Toz Böcekleri Nasıl Beslenir?