Güve Böceği ile Nasıl Mücadele Edilir Nasıl Yok Edilir?
22 Haziran 2024

Güve Böceği ile Nasıl Mücadele Edilir Nasıl Yok Edilir?

Güve Böceği

Güve böceği, Latince adıyla "Lepidoptera" takımına ait, üzeri pullarla kaplı ve iki çift kanadı olan bir böcek türüdür. Petek biçiminde gözleri ve helezon şeklinde dilleri bulunur. Güve böceğinin boyutları ve görünümleri türlerine göre önemli farklılıklar gösterir. Bazı türleri oldukça küçükken, bazıları da büyüktür. Renk olarak da bazıları metalik renklerde, bazıları gri, kahverengi tonlarda ve mat renklerde olabilir. İç ortamlardaki güve böcekleri genellikle 2 cm'den kısa kanat açıklığına sahiptir ve renkleri kahverengi, gri ve kırmızımsı tonlardadır.

Güve Böceği Neden Oluşur?

Güve böceği evlerde bulunmasını istemediğimiz canlılardandır. Genellikle açıkta kalan nohut, un, fasulye gibi bakliyatlar güveler için saklanma ve beslenme yeridir. Sinek gibi canlıların yumurtalarını bırakacakları alanlardan biri olan bu yerler güvelerin çoğalmasına neden olabilir. Güveler, dolap ve çekmece içlerine yumurtalarını bırakarak bir anda evinizi istila edecek kadar çoğalabilirler. Özellikle giysi ve gıda ambalajlarında delinmeler varsa, bu güve böceği açısından önemli işaretlerdendir.

Güve Böceği Davranış ve Beslenme Şekli

Güve böceklerinin davranış ve beslenme şekilleri de farklılık gösterir. Kan emici çeşitlerinden polen taşıyıcı hoş görünümde olan güvelere kadar çeşitleri vardır. Bazıları zirai haşereler arasında yer alırken, bazıları insanları olumsuz etkilemeden yaşamaya devam eder. Güve böcekleri, memeliler, kuşlar, sürüngenler, örümceğimsiler, haşereler, bazı bitkiler ve hayvanlar için önemli bir besin kaynağıdır.

İç ortamlarda daha çok mutfak ve kiler gibi yerlerde bulunan malzemelerde, kumaşlarda beslenen güveler vardır. Daha çok yünlü giysileri, bunun yanında saç, ipek, kürk, tüy gibi malzemeleri harap ederler. Bu tür güve böcekleri çoğunlukla 2,5-5 cm uzunluğunda olup, ten renginde olurlar.

Güve böceğinin önemli bir özelliği ışıktan uzak durmasıdır. Bu nedenle bodrum, çatı katı, dolap içi gibi yerlerde barınırlar. Buralarda genellikle kumaş katları arasında, köşelerde gizlenirler. Hiç fark edilmeden bir evi istila edecek kadar çoğalabilirler. Bu nedenle eşyalara ve giysilere ciddi oranda zarar verme özellikleri vardır. Battaniye, palto, dekoratif malzeme, halı, süveter, oyuncak, atkı gibi eşyaları tüketme özellikleri bulunur. Ancak sentetik elyafları tüketme eğilimi göstermezler. Lekelenmiş, karışık malzemeli olan kumaşları severler.

Bazı güve böcekleri zararsızdır, içerdikleri ipek ve besin değerleri nedeniyle yararlı olarak görülse de halk arasında istenmeyen haşere olarak tanımlanırlar. Tarım alanlarında güve böceği ve tırtılları oldukça zarar vericidir. Ağaç zararlıları, lahana ve hardal ekim alanında lahana yaprak güvesi, meyve bahçelerinde meyve iç kurtları çok zararlı etkiler yapabilir. Mısır, domates ve pamuk tüketen güve böcekleri de vardır. Sadece ipek ve yün gibi doğal elyaflardan üretilen kumaşları tüketen güve böcekleri de mevcuttur.

Güve Böceği İstilasının Belirtileri

Güve böceği istilasının belirtileri türlerine göre farklılık gösterir. İç mekanlarda barınan güvelerin yetişkin olanları ortamda uçuşmalarından ya da zeminde dinlenerek kendilerini fark ettirebilir. Beslenmesi kumaşla olanlar, kumaşa verdikleri zararla anlaşılabilir. Bazı güve böceklerinin hareketliliği, ortama dışkı bırakması, koza örmesi ile fark edilebilir. Bazıları da pupa evresinde ortama besin kaynaklarını bırakabilir. İç mekanları istila etmiş olan güve böcekleri için en iyi çözüm, güvenin ve üreme maddesinin tespit edilmesidir. Daha sonra güve böceği türüne göre önlem alınabilir.

Güve Çeşitleri Nelerdir?

Güve böceği çeşitli ortamlarda yaşam sürebilir. Ancak en fazla ev ortamlarını severler. Özellikle tekstil düşmanı olarak tanımlayabileceğimiz bu canlılar beklenenin üzerinde zararlar verirler. Güve böcekleri boyutlarına ve görünümlerine göre çok çeşitli olurlar. Renk olarak genellikle gri, kahverengi ve kırmızı renkte olabilirler. Güve böceği iç mekanlarda havasız ve nemli yerlerde yaşarlar. Ev güveleri arasında en fazla görülen güve böceği çeşitleri şunlardır:

  • Kahverengi Güve Böceği: Bu güveler halıları, kumaşları ve nemli alanları sever. Evde istila ettiğinde halılarınız yıpranmış, giysileriniz kirli ve tozlu, dolapların köşelerinde ağlar görebilirsiniz. Bu tür güvelerin yetişkinleri 8-14 mm kadardır. Larvaların uzunlukları da 20 mm kadardır.
  • Giysi Güve Böceği: Evde görülebilecek güveler arasında en yaygını budur. Giysilerde delikler açarlar. Bunu fark ettiğinizde hemen güve mücadelesine başlamalısınız. Bu güveler ışığı sevmez, genelde uçmak yerine koşarlar. Yavrular ve yetişkinler kanatlarını kullanır. Genç güveler ise koşmayı daha fazla tercih eder. Yetişkinlerin beslenmeye de ihtiyacı olmaz.
  • Kürk Güve Böceği: Halılarda, giysilerde belirgin delikler açabilen bu güveler giysi güvelerine çok benzer. Boyları 6-8 mm kadar olur. Bu güve türleri en fazla deri giysilerde ve eşyalarda yaşar.
  • Tahıl Güve Böceği: Bu güveler tahıllarla beslendiği için bu isimle anılır. Açıkta kalan tahıllar güveler için beslenme çağrısıdır. Bu güveler evinizi kısa sürede istila edebilir. Uçmayı ve dolaşmayı çok sevdikleri için özellikle geceleri fark edilmeleri kolay olur. Bu yüzden mutfakta bir tane bile güve görürseniz hemen önleminizi almalısınız. Güve böceğinden korunmak için dolaplarınızı sıkça havalandırmalı, tahılları ve bakliyatları kapalı olarak muhafaza etmelisiniz.

Güve Böceği ile Nasıl Mücadele Edilir?

Güve böceği yumurtalarını genellikle karanlık ve kuytu alanlara bırakır. Normal olarak bir defada 200-400 yumurta bırakan güvelerin tahıl, un güvesi gibi türleri yiyeceklerin olduğu dolaplara, giysi güve böcekleri elbise dolaplarına yumurtalarını bırakmayı tercih eder. Bu yüzden güve böceği mücadelesinde giysilerin plastik kutu ve poşetlerde saklanması, giysilerin yıkanarak kaldırılması gerekir. Ayrıca giysilerin makinede en az 45 derecede 1 saatten fazla yıkanması önerilir. Sinek kâğıtlarının üzerine balık yağı sürerek mutfağınıza asabilirsiniz. Balık yağı güvelerin dayanamadığı bir besindir.

Güve böceği yumurtalarıyla mücadele için giysiler derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde larvalar donarak ölecektir. Güve böceği mücadelesinde sedir ağacı talaşı, defne yaprağı, lavanta, okaliptüs yaprağı, doğal sabun, limon gibi doğal ürünler de kullanılabilir. Bunlar dolap ve çekmece içine konursa güveleri uzaklaştıracaktır. Toplumda güve için genellikle naftalin kullanımı tercih edilir. Ancak bu kimyasal bir ürün olduğu için sağlığınız açısından tercih edilmemelidir.

Halılarınızı güve böceğinden korumak için gazete kağıdına sarabilirsiniz. Ayrıca halı temizliği yaparken bir bezi terebentine batırarak kullanabilirsiniz. Bunların dışında küçük deliklere eczane ve kimyasal ürün satan yerlerden alacağınız borik asit tozu dökmeyi deneyebilirsiniz. Gerekirse bu delikleri silikon gibi malzemelerle doldurarak kapatabilirsiniz. Güve böceği ile yoğun bir şekilde mücadele etmek zorunda kalırsanız profesyonel yardım almanız önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Deri Böceği Nasıl Bulaşır?

Deri Böceği Nasıl Bulaşır?

Boynuzlu Böcek Zararları

Boynuzlu Böcek Zararları

Kulak Böceği Türleri ve Özellikleri

Kulak Böceği Türleri ve Özellikleri

Siyah Böcek ile Mücadele

Siyah Böcek ile Mücadele

Uçan Böcekler Türleri ve Özellikleri

Uçan Böcekler Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ateş Böceği Türleri ve Özellikleri

Ateş Böceği Türleri ve Özellikleri

Güncel

Bok Böceği Bok Böceklerinin Beslenmesi

Bok Böceği Bok Böceklerinin Beslenmesi

Hamam Böceği Isırığı

Hamam Böceği Isırığı

Cochineal Böceği Türleri ve Özellikleri

Cochineal Böceği Türleri ve Özellikleri

Yeşil Böcek Türleri ve Özellikleri

Yeşil Böcek Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Böcek Yaşam Alanı

Kırmızı Böcek Yaşam Alanı

Toz Böceği Toz Böcekleri Nasıl Beslenir?

Toz Böceği Toz Böcekleri Nasıl Beslenir?

Tardigrat Böceği Türleri ve Özellikleri

Tardigrat Böceği Türleri ve Özellikleri

Işık Böceği Nasıl Işık Saçar?

Işık Böceği Nasıl Işık Saçar?

Böcek Kapan Bitkisinin Yapısı

Böcek Kapan Bitkisinin Yapısı

Dozdoz Böceği Üremesi

Dozdoz Böceği Üremesi

Çekirge Türleri ve Özellikleri

Çekirge Türleri ve Özellikleri

Kulağa Kaçan Böcek Özellikleri

Kulağa Kaçan Böcek Özellikleri

Mayıs Böceği Zararları

Mayıs Böceği Zararları