Kanatlı Karınca Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Kanatlı Karınca Türleri ve Özellikleri

Kanatlı karıncalar, günümüzde bazı insanların korkulu rüyası haline gelmiş ve daha çok kırsal alanlarda yaşayan insanlar için bir sorun olmuştur. Normal karıncalardan farklı olarak kanatları bulunan bu karıncalar, istedikleri yere uçarak gidip burada üreyebildikleri için hiç olmadık yerlerde bile karşınıza sürü şeklinde çıkabilirler. Özellikle mutfaklarda tezgah üzerinde bu karıncalar çok fazla görülür. Tek amaçları yiyecek bulmak olsa bile size ciddi rahatsızlıklar verebilirler. Bazı bölgelerde çok görüldüğü için ilaçlar da fayda göstermeyebilmektedir.

Kanatlı karıncaların kanatları normalde bulunmaz. Ancak bu karıncalar çiftleştikten sonra kanatları çıkar ve bu şekilde diğer karıncalardan ayırt edilebilirler. Bunun haricinde kanatlı olup olmadığını anlamak için detaylı inceleme yapmanız gerekmektedir. Havaların ısınması ile daha fazla bu karıncadan görebilirsiniz. Bir tane bile görürseniz önleminizi almanız tavsiye edilmektedir.

Kanatlı Karıncanın Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Kanatlı karıncalar genellikle iki farklı renkte görülürler. Bu renklerden biri kahverengi, diğeri ise siyahtır. En çok görülen rengi ise kahverengidir. Bu renkler zaten normal karıncalarda da sık sık görülmektedir. Bunun yanında altı ayakları ve iki antenleri bulunmaktadır. Antenler daha çok yön bulma, ısı algılama gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Kanatlı karıncaların kanatları sonradan çıkmaktadır. Kanatlar hemen sırt kısımlarında oluşarak vücutlarını örter. Çok yakından incelendiğinde kanatların etrafında ve karıncanın üzerinde tüyler bulunmaktadır. Bu karıncaların diğer karıncalar gibi iki gözü bulunmaktadır.

Kanatlı Karıncalardan Nasıl Korunabilirsiniz?

  • Kanatlı karıncaların çoğalması son derece hızlı gerçekleşmektedir. Sabah bir tane gördüğünüz kanatlı karınca, akşama kadar hızla artabilir. Bu artış çiftleşme ile değil genellikle dışarıdan diğer karıncaların gelmesine bağlı olarak oluşmaktadır. Bunun için kapı ve pencereleriniz kapalı tutmanız yapacağınız ilk işlem olmalıdır.
  • Kapı ve camlara sineklik takarak bu şekilde de buralardan girmesi engellenebilmektedir. Ancak bazen kapılardaki boşluklardan ya da duvar deliklerinden de girebilmektedirler.
  • Karınca ilaçları, kanatlı karınca bulunan alanlara döküldüğünde ve karıncaların geçiş yollarına dökülerek çok daha hızlı bir şekilde bu karıncalar yok edilebilir. Ancak çocukların ulaşamayacağı yerlerde bu ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Bir diğer korunma önlemi ise mutfakta tezgah üzerinde ya da diğer yerlerde şekerli malzemeler bırakmamak olacaktır. Bu durum karıncaların hızla artmasına neden olarak ciddi sorunlar yaşamanıza sebep olacaktır.
  • Son olarak mutfakta ve diğer odalarda bulunan çöpleri sık sık dökerek çöp kutusunu yıkamanız tavsiye edilmektedir. Çöp kokusu, uçan karıncaları harekete geçiren etkenlerin başında gelmektedir.

Kanatlı Karıncalar İnsanlara Zarar Verir mi?

Kanatlı karıncalar, insanlara maddi zararlar ya da rahatsızlık verebilirler. Örneğin, bu karıncaların çoğalması durumunda ilaçlama yapmanız gerektiğinde maddi zararlara uğramış olursunuz. Bunun yanında, mutfağınızda yiyeceklerin boşa gitmesine neden olabilirler. Bunun haricinde, küçük bir ısırık ile size rahatsızlık verebilirler. Bu ısırık, alerjiniz yoksa ciddi sorunlara neden olmaz.

Kanatlı Karıncaların Ekolojik Rolü

Her ne kadar rahatsız edici olsalar da, kanatlı karıncaların ekosistemde önemli bir rolü bulunmaktadır. Toprağın havalanmasını sağlarlar ve organik maddelerin parçalanmasına yardımcı olurlar. Ayrıca, birçok yırtıcı hayvan için besin kaynağıdırlar. Bu sebeple, tamamen yok edilmeleri yerine kontrol altına alınmaları daha ekolojik bir yaklaşım olacaktır.

Sonuç

Kanatlı karıncalar, özellikle yaz aylarında daha fazla görülen ve insanlara rahatsızlık veren canlılardır. Fiziksel özellikleri ve hızlı çoğalmaları ile dikkat çekerler. Bu karıncalardan korunmanın çeşitli yolları bulunmaktadır ve bu yolların uygulanması, evlerde daha rahat bir yaşamı mümkün kılacaktır. Ancak, ekolojik dengede önemli bir yere sahip oldukları da unutulmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mayıs Böceği Zararları

Mayıs Böceği Zararları

Sarı Böceklerden Korunma Yöntemi

Sarı Böceklerden Korunma Yöntemi

Pervane Böceği Özellikleri

Pervane Böceği Özellikleri

İpek Böceği Türleri ve Özellikleri

İpek Böceği Türleri ve Özellikleri

Yaprak Böceği Özellikleri

Yaprak Böceği Özellikleri

Güncel

İlginç Böcekler Türleri ve Özellikleri

İlginç Böcekler Türleri ve Özellikleri

Güncel

Çekirge Türleri ve Özellikleri

Çekirge Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kulak Böceği Türleri ve Özellikleri

Kulak Böceği Türleri ve Özellikleri