Kurt Böceği Çeşitleri
20 Temmuz 2024

Kurt Böceği Çeşitleri

Kurt Böceği

Kurt böceği, dünya genelinde geviş getiren hayvanların ve nadiren insanların safra yollarında yerleşerek hastalık yapan bir trematod türüdür. Bu parazit, çeşitli türleri ile kendini gösterebilir ve farklı konakçılarda yaşamını sürdürebilir.

Morfoloji

Fasciola hepatica, yaprak şeklinde ve yassı bir helminttir. Ön kısmında koni biçiminde bir yapı bulunur ve buradan genişler. Ortalama 3 cm boyunda ve 1 cm enindedir. Orta kısmı sarımsı kahverengi, kenarları koyu gri renktedir. Ön kısmında 1-1.5 mm çapında ağız ve karın çekmenleri bulunur. Vücut yüzeyinde dikenler mevcuttur.

Kurt Böceği Türleri

Fasciola hepatica

Fasciola hepatica, birçok türde görülebilen bir kurt böceği türüdür. Koyunlarda beş yıl veya daha uzun süre canlı kalabilir. Besinlerini vücut yüzeyinden alır. Fasciola hepatica yumurtaları oval şekilde, ortalama 140x80µ büyüklüğünde ve kapaklıdır. Yumurtlandıkları zaman embriyon bulunmaz. Ortada yumurta hücresi ve bunun etrafında vitellus hücreleri bulunur.

Fascioliasis hepatica

Fascioliasis hepatica, klinik tanısı zor olan bir başka kurt böceği türüdür. Laboratuvar tanısı kesin sonuç verir. Bu, dışkıda veya duodenumdan sondayla alınan muayene maddesinde Fasciola hepatica yumurtalarının veya nadiren dışkıda helmintin kendisinin görülmesi ile olur. Fasciola hepatica'nın son konağı olan koyun, sığır gibi hayvanların enfekte karaciğerini yiyen bir hasta, dışkısında bu helmintin yumurtalarına rastlayabilir (yalancı parazitlik). Şüpheli bir durumda, hastanın en az üç gün boyunca karaciğer (et) yememesi sağlanır ve inceleme tekrarlanır.

Dicrocoelium dendriticum

Dicrocoelium dendriticum, lanset biçiminde olup 5-15 mm boyunda ve 1.5-2.5 mm enindedir. Ağız ve karın çekmenleri bulunur. Kapaklı olan yumurtalar ortalama 40x25µ büyüklüğünde, oval ve kahverengidir. Dışkı ile çıkarıldıklarında içlerinde mirasidyum bulunur. Son konağın dışkısıyla çıkan ve içinde mirasidyum bulunan yumurta, karada yaşayan belirli bazı yumuşakçaların vücudunda önce sporokist, redya ve serkaryalara dönüşür. Yumuşakçanın solunum sisteminde serkaryalar bir araya gelerek etrafları müküsle çevrilir. Salyangoz hareket ederken bu yapışkan ve 10-15 serkaryadan oluşan topaklar bitkiler ve taşlar üzerine bırakılır.

Sonuç

Kurt böceği, farklı türleri ile çeşitli konakçılarda hastalığa yol açabilen bir trematod türüdür. Belirli türlerin tanısı ve tedavisi laboratuvar teknikleri gerektirir. Erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile bu parazitin neden olduğu hastalıklar kontrol altına alınabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böcek Türleri Nelerdir?

Böcek Türleri Nelerdir?

Uyuz Böceği Türleri ve Özellikleri

Uyuz Böceği Türleri ve Özellikleri

Gergedan Böceği Türleri ve Özellikleri

Gergedan Böceği Türleri ve Özellikleri

Tuvalet Böceği Türleri ve Özellikleri

Tuvalet Böceği Türleri ve Özellikleri

Kulak Böceği Türleri ve Özellikleri

Kulak Böceği Türleri ve Özellikleri