Yeşil Böcek Türleri ve Özellikleri

Yeşil böcekler, eklem bacaklılar sınıfında yer alan ve başkalaşım geçiren bir böcek türüdür. Özellikle bitkilerin özsularıyla beslenerek zarara yol açarlar. Bu içerik, yeşil böceklerin gelişim evreleri ve bitkilere verdikleri zararlar hakkında bilgi sunmaktadır.
Yeşil Böcek Türleri ve Özellikleri
10 Eylül 2024
Yeşil böcek olarak bilinen böcek türleri, başkalaşım geçiren eklem bacaklılar sınıfına ait böceklerdir. Gelişim evreleri sırasında aşamalı olarak değişime uğrarlar. Bu böceklerin en bilinen türü Nezara viridula'dır. Yetişkin bir yeşil böcek ortalama olarak 15 mm boyuna kadar ulaşabilir. Nimfleri, yani genç halleri, ergine benzemektedir ve yeşil ile kahverengi arasında renkleri vardır. İlk yumurtlama dönemlerinde toplu bir şekilde bulunurlar ve sonrasında dağılarak ayrılırlar. Ergin ve nimfler, yani değişime uğrayan yeşil böcekler, bitkilerin ya da meyvelerin yaprakları ve gövdelerinden beslenirler. Bir yıl içerisinde ortalama olarak üç kez döl verirler. Bitkilerin özleri ile beslenen bu yeşil böceklerin enli ve sert bir yapıları vardır. En belirgin özellikleri ise dışarıya pis koku salmalarıdır.

Yeşil Böcek ve Bitkilere Zararları

  • Meyve üzerinde süngerimsi bir görüntü oluştururlar.
  • Yeşil böcekler, meyvelerin bozulmasına neden olurlar.
  • Gelişen meyvelerden beslendikleri zaman sarı ya da beyazımsı lekeler oluştururlar.
  • Genel olarak bitkilerin öz sularını emerler.
  • Olgunlaşmış meyvelerde zarar verdikleri yerlerin renkleri daha açık olur.
  • Meyvelerin bozulmasına neden olurlar.

Yeşil Böcek ve En Çok Zarar Verdikleri Gıdalar


Yeşil böcekler daha çok; patlıcan, fındık, domates, biber, fasulye ve börülcelere zarar verirler. Bu böceklerin bir başka çeşidi daha vardır ve o da fındık yeşil kokarcası olarak bilinir. Bu yeşil böcek, özellikle de fındık ağaçlarında bulunur ve fındık ağaçlarına büyük zarar verir. Fındık yetiştirmede ilk sıralarda gelen Türkiye ve İtalya'da bu böcek türü ile ilgili birçok problem yaşanmaktadır. Yeşil böceklerin yumurtaları fıçı şeklindedir ve ilk yumurtlama sırasında yeşil bir haldedir. Zamanla renkleri açılan bu böcekler neredeyse morumsu bir görünüme bürünürler. Her bir yumurtanın olgunlaşıp kırılma dönemi 8 gün kadar sürer. Kümeler halinde bırakılan yumurtaların hepsi kendi kümeleri içinde eş zamanlı açılır. Yumurtaların sağlıklı olarak doğanları ortalama olarak %98 civarındadır.

Fındık Yeşil Kokarca Böceğinin Nimf Evreleri

  • Birinci Dönem Nimf: Baş, göğüs, duyargalar ve bacaklar siyah, karın bölgesi ise yeşil renktedir. Üzerindeki renk siyah lekeler halindedir. Duyargaları dört segmentlidir.
  • İkinci Dönem Nimf: Siyah renkte olan bu bölgeler zamanla yeşil renge döner ve üzerinde kalın siyah bantlar oluşur.
  • Üçüncü Dönem Nimf: Baş ve göğüs kısmı koyu yeşil, karnı ise daha açık yeşil rengini alır. Karın üzerinde kalın çizgiler bulunan ve yeşil böcek diye adlandırdığımız bu böcek türünün duyargalarından birinci ve ikinci kısımlar yeşile, üçüncü kısım kırmızıya, dördüncü kısım ise kahverengine dönüşür.
  • Dördüncü Dönem Nimf: Bu böcek türü artık adının rengini almıştır, yani tamamen yeşil renkte olmuştur ve duyargalarının ilk üçü kırmızı renkte, dördüncü kısım ise kahverengidir.
  • Beşinci Dönem Nimf: Bu evrede böceğin kanat ileri daha da belirgin hale gelmektedir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ali Haydar 26 Nisan 2024 Cuma

Merhaba yeşil böcek neredeyse yeşil çekirge ile aynı görüntüye sahip. Bu nedenle ilk görüldüğünde çekirge gibi düşünülebilir. Peki yeşil böceğin ne gibi zararları olabilir? Yani diktiğimiz sebze ve meyvelere herhangi bir zararı olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Ali Haydar Bey,

Yeşil böcekler (genellikle yeşil kırıkırık böcekleri olarak bilinir) bitkilerin yapraklarından beslenirler ve bu nedenle diktiğiniz sebze ve meyvelere zarar verebilirler. Bu böcekler, bitki yapraklarında delikler oluşturabilir ve bitkilerin fotosentez yapma kapasitesini azaltabilirler. Ayrıca, bazı yeşil böcekler bitki hastalıklarını da yayabilirler. Bu nedenlerle, bahçenizde yeşil böcek görürseniz, onlarla mücadele etmeniz faydalı olabilir. Organik insektisitler veya doğal yöntemlerle (örneğin, yararlı böcekleri kullanarak) bu böcekleri kontrol altına alabilirsiniz.

Saygılar,

Çok Okunanlar
Teke Böceği Yaşam Döngüsü
Teke Böceği Yaşam Döngüsü
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Şark Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Şark Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Böcek Çeşitleri Nelerdir?
Böcek Çeşitleri Nelerdir?
Ev Böcekleri Türleri
Ev Böcekleri Türleri
Kırmızı Böcek Yaşam Alanı
Kırmızı Böcek Yaşam Alanı
Uçan Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri
Uçan Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri