Kırkayak Türleri Özellikleri ve Nasıl Mücadele Edilir?
15 Mayıs 2024

Kırkayak Türleri Özellikleri ve Nasıl Mücadele Edilir?

Kırkayak, günümüzde çok yaygın bir şekilde karşımıza çıkabilecek böcek türlerinden biridir. Çok bacaklılar familyasında eklem bacaklılar sınıfına ait olan bu böcek kendisine çok benzeyen çiyanlarla karıştırılmamalıdır. Çiyanlarda da kırkayaklarda da çok afzla sayıda ayak bulunur. Bu nedenle ilk bakışta zehirli bir hayvan olan çiyanmış gibi görünebilir. Ancak kırkayak türü böcekler tamamen çürükçül beslenen ve herhangi bir şekilde zehirli olmayan böceklerdir. Kırkayakböceği, ciddi anlamda taşıyıcılık özelliği barındırmaktadır. Çürük mbesinlerle beslendiği için üzeriindeki bakterileri gezdiği her yere bırakabilmektedir. Adında olduğu gibi kırk ayağı bulunmamaktadır. Öyle ki ergin yaşa ulaşmış olan bir kırkayak böceğinde 700'e kadar ayak bulunabilmektedir. Bu ayakların hepsi aktif olarak çalışmakta ve gerek avını yakaladığında gerekse yürümede olumlu bir hareket sağlamaktadır.

Kırkayak Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
  • Kırkayak böceği bir solucan gibi görüntü taşımaktadır. Bakıldığında 15 cm'e kadar kırkayak görmeniz mümkündür. Bu tamamen kırkayak böceğinin yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
  • Kırkayaklar genellikle kahverengindedir. Ancak siyah renkleriyle de çok karşılaşılmaktadır. Bu tamamen cinsine göre değişiklik göstermektedir. Özellikleri birebir aynıdır ve sadece renk farkı vardır.
  • Altını çeviriğinizde karşılıklı olmak üğzere sırayla ayaklarının olduğunu ve hepsinin oynadığını görmeniz mümkündür. Bu ayakları ile sadece tutunma ve yürüme işlemini yapabilirler
  • Baş kısmında iki tane anten bulunmaktadır. Bu antenler ayaklarına çok benzese bile bu şekilde hareket etmezler ve duyu organlarını üzerinde barındırırlar. En azından dokunma, koku alma ve titreşimleri hissetme gibi hisler bu antenler sayesinde gerçekleşir.
Kırkayak Türleri

Yapılan birçok araştırmaya göre kırkayak böceklerinin 7000'den fazla türü bulunmaktadır. Öyle ki bu hayvanların her biri farklıo yapılardadır. Genellikle siyah ve kahverengi olsa bile çok farklı renklerle de karşılaşışabilmektedir. Türlerinin çok olması özelliklerinin de çok olduğu anlamına gelmemektedir. Genellikle hepsinin özellikleri aynıdır.

Kırkayak Özellikleri Nelerdir?
  1. Kırkayak böcekleri zehirsizdir ve ısırmazlar. Daha çok çürük besinlerle beslenerek hayatını sürdürüler.
  2. Bu böcekler bazı tarlalarda sürü halinde bulunurlar ve bu nedenle bitki köklerine ciddi anlamda zarar verirler.
  3. Yumurtlayarak çoğaldıkları için tek bir dişi bile yüzlerce yavru çıkarabilmektedir.
  4. Yedikleri parazitlerin yumurtalarını sindirmeden dışarı atarlar. Birçok zaman parazit yaşamaya devam eder. Bu nedenle oldukça taşıyıcıdırlar.
  5. Kırkayaklar da yılanlar gibi kabuk değiştirirler. Ancak bu kabuk değişimi hayatları boyunca birkaç kez gerçekleşir.
Kırkayaklarla Mücadele

Kırkayaklar bitkilere bazen çok zarar verdikleri için kurtulmak son derece zor olabilir. Bu nedenle bazı ilaçlama yöntemlerine başvurmanız gerekmektedir. Bu durumlarda kırkayak böceğine özel olarak üretilmiş bir böcek ilacı bulunmamaktadır. Ancak pestisit adı verilen böcek ilaçları ciddi anlamda bu böcek türüne etki edecektir ve çoğalmasını önleyecektir. Bunun yanı sıra doğal yöntemlerle de bu böcek türünden kurtulmak mümkündür. Bunun için bahçenize diyatomik toprak adı verilen topraktan sermeniz gerekmektedir. Bu biraz daha masraflı ve uzun sürebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böcek İlacı Böcek İlaçları Çeşitleri

Böcek İlacı Böcek İlaçları Çeşitleri

Kene Türleri Özellikleri ve Isırmasının Zararları

Kene Türleri Özellikleri ve Isırmasının Zararları

Nem Böcekleri Türleri ve Özellikleri

Nem Böcekleri Türleri ve Özellikleri

Çekirge Türleri ve Özellikleri

Çekirge Türleri ve Özellikleri

Şark Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri

Şark Hamam Böceği Türleri ve Özellikleri

Güncel

Uçan Böcekler Türleri ve Özellikleri

Uçan Böcekler Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ateş Böceği Türleri ve Özellikleri

Ateş Böceği Türleri ve Özellikleri